Most-Híd chce zabrániť zdaňovaniu dôchodkov ústavným zákonom

25.09.2012 Bratislava

Bratislava 25. septembra (TASR) – Dôchodky by mal pred možným zdaňovaním chrániť ústavný zákon. Navrhuje to strana Most–Híd, podľa ktorej už v súčasnosti prestáva byť téma zdaňovania dôchodkov na Slovensku tabu. Príjmy dôchodcov by mali byť podľa poslanca NR SR za Most–Híd Józsefa Nagya chránené pred akoukoľvek, aj budúcou vládou.

"Dôchodcovia nemajú ako zareagovať na zníženie príjmov z objektívnych dôvodov veku alebo zdravotného stavu," opísal Nagy na dnešnom krátkom brífingu v NR SR. Len veľmi ťažko si tak podľa jeho slov vedia nájsť náhradný zdroj príjmov. "Po akomkoľvek znížení ich príjmov daňou alebo inými odvodmi musí nasledovať zníženie ich životnej úrovne," dodal.

Dôchodky je podľa Mosta-Híd potrebné chrániť. "Dostali sme prvý jasný dôkaz, že zdaňovanie dôchodkov na Slovensku prestáva byť tabu. Ministerstvo financií zavádza zdaňovanie výsluhových dôchodkov," vysvetlil Nagy. Toto je podľa neho nebezpečný precedens, ktorým sa narúšajú istoty všetkých dôchodcov. "Môže to byť prvým krokom k zdaneniu všetkých dôchodkov," podotkol.

Státisíce bežných dôchodcov pritom podľa Nagya žijú mesačne z 300 eur. Priemerný dôchodok na Slovensku je 375 eur. "Aké dane od nich môžeme žiadať," pýtal sa Nagy. Strana navrhla na ochranu dôchodkov ústavný zákon, na ktorý potrebuje od poslancov 90 hlasov. "Počítame s tým, že na tento návrh získame podporu," odhadol Nagy. Verí, že ho podporia opoziční poslanci a keďže má sociálny efekt, domnieva sa, že tak spraví aj strana Smer-SD.
 

Vyberte región